Aromatické odrůdy kakaa, ze kterých se vyrábí ty nejkvalitnější čokolády tvoří pouze 10% světové produkce. Pěstují se na proslulých plantážích ve Venezuele, Ekvádoru, Indonésii nebo na Madagaskaru. Najdeme mezi nimi ale i velmi vzcné odrůdy, které se vyskytují pouze v jediné oblasti na světě.

Criollo

Je odrůda původem ze střední Ameriky a jižního Mexika. Vyznačuje se dlouhotrvající chutí s ovocnými a kořeněnými tóny. Rostliny jsou méně odolné vůči nemocem a mají malé výnosy. Tento výjimečný druh kakaa tvoří jen 3% světové produkce. Boby se používají k výrobě těch nejjemnějších a nejkvalitnějších druhů čokolád, proto i cena je poměrně vysoká. Kakaové lusky této odrůdy jsou bílé a měkké.

Pododrůdy:

Porcelana je vzácná pododrůda, která pochází z jihu jezera Maracaibo ve Venezuele. Vyznačuje se dokonalým rozložením kyselé a hořké chuti s tóny karamelu, koření a ořechů. Název získala podle porcelánově bílé barvy bobů.

Chuao rovněž pochází z Venezuely. Jedná se o chuťově nejzajímavější odrůdu. Kakaové boby z této oblasti jsou jedny z nejvyhledávanějších na světě. Čokoládu z těchto bobů si může dovolit vyrábět pouze několik čokoládoven na světě.

Forastero

Je odrůda původem z Brazílie. Jedná se o odolnou a tedy nejrozšířenější odrůdu s výraznou hořkostí a kyselostí. Díky své odolnosti a vysokému výnosu je používána pro průmyslovou výrobu. Tato odrůda tvoří zhruba 90 % celosvětové produkce kakaovníku, boby jsou často používány jako základ do různých kakaových směsí. Největším producentem je Afrika, zejména pak Pobřeží Slonoviny. kakaové lusky této odrůdy jsou tmavě fialové a tvrdé.

Pododrůdy:

Arriba (někdy též Nacionale) pochází z Ekvádoru. Přestože se jedná o druh Forastero chuťově se spíše blíží odrůdě Criollo.

Trinitario

Název je odvozen od ostrova Trinidad, kde byla pěstována odrůda Criollo. V 18. století se přes ostrov přehnal hurikán, který zničil kakaové plantáže. Místní farmáři zasadili odolnější odrůdu Forastero a křížením s odrůdou Criollo vzniklo Trinitario. Tato odrůda je mnohem odolnější vůči nemocem a poškození. Je pro ni typická lehce kořeněná příchuť s ovocným aroma. K pododrůdám Trinitaria patří: Sambirano, Rio Caribe, Sur del Lago.

Kakaové lusky odrůdy Criollo

Kakakové lusky odrůdy Criollo

Kakaové lusky odrůdy Forastero

Kakaové lusky odrůdy Forastero

Kakaový lusk s boby uvnitř

Kakaový lusk s boby uvnitř