Přemýšlíte, proč jíst kvalitní čokoládu a vlastně kvalitní potraviny vůbec? Proč si vybírat bio potraviny a bio čokoládu? Vždyť je to tak drahé. Můžu se přeci čokoládou nacpat za mnohem méně peněz. 

Ano, kvalitní potraviny často bývají dražší. Za kvalitu si prostě připlatíte. Také je jim obvykle věnováno více péče, jejich produkce je nižší, náklady na ekologické pěstování plodin a chov zvířat jsou vyšší.

Takže proč si kupovat dražší a kvalitnější čokoládu, když v supermarketu jich mám za stejnou cenu v akci pět?

Chuť, chuť a zase chuť

Ovšem pozor! Kvalitních a dobrých čokolád je hodně. Liší se odrůdou a místem původu kakaových bobů, způsobem zpracování, obsahem kakaa a množstvím a původem dalších použitých ingrediencí. A tedy i výsledná chuť se liší a to dost.

V supermarketových čokoládách je chuť unifikovaná a ještě v ní převládá chuť cukru. Taková čokoláda neurazí a vyhoví téměř všem. Jako hospodská svíčková z prášku.

S kvalitní čokoládou je to stejné jako s domácí svíčkovou, každý ji dělá jinak. To, že se jí doma může “užrat”, neznamená, že mu bude chutnat i u sousedů. Ani dobrá čokoláda Vám nemusí a nebude připadat každá úžasná. Ale jakmile objevíte tu "svou", nic se tomu nevyrovná.

Zdraví

Dbáte o svoje zdraví? Snažíte se dodržovat zdravý jídelníček a jste přesvědčeni, že do něj čokoláda nepatří? Omyl! Nepatří do něj pouze čokoláda ze supermarketu. Jedna mléčná čokoláda ze supermarketu obsahuje i 60 g cukru (oblíbená mléčná Milka má 58 g), což je pro dospělého lehce pracujícího člověka doporučená denní dávka cukru.

V kvalitní mléčné čokoládě s obsahem kakaa kolem 55% je jen 30 g cukru a v kvalitní tmavé čokoládě s obsahem kakaa kolem 75% méně než 25 g cukru. V levné čokoládě navíc najdete jen bílý cukr - tedy prázdné kalorie, v třtinovém cukru v kvalitních čokoládách se alespoň vyskytují tělu prospěšné látky.

Naproti tomu kakao obsažené v kvalitní čokoládě, které neprošlo průmyslovým zpracováním, si zachovává vysoký obsah důležitých živin, minerálů a antioxidantů. Kakao se svou komplexností může směle zařadit mezi tzv. "superpotraviny".

A pokud ještě sáhnete po bio čokoládě, vyhnete se i bohatému chemickému koktejlu z hnojiv a pesticidů.

Je jasné, že, pokud chcete mít zdravý a vyvážený jídelníček, neměli byste se žádnou čokoládou vyloženě cpát. Denně byste měli sníst jen kousek a přesně to se Vám podaří s kvalitní čokoládou. Má tak bohatou chuť, která vydrží dlouho na jazyku, že Vám bude kousek opravdu stačit. U levné čokolády sníte tabulku a vlastně ani žádný chuťový zážitek nemáte, máte jen po takové spoustě cukru chuť na něco slaného.

Takže máte volbu, sníst tabulku kvalitní čokolády týdně, užít si úžasný chuťový zážitek a být zdraví a štíhlí nebo spořádat tabulku levné čokolády denně a v součtu za ni týdně utratit stejně, jako za tu kvalitní a ještě si zařídit zdravotní problémy a tukové polštářky

A že Vám tmavá vysokoprocentní čokoláda nechutná? To jen díky tomu, že jste ještě nenašli tu pravou.

Životní prostředí, trvale udržitelné zemědělství a FairTrade

Výrobci kvalitní čokolády si vybírají kvalitní suroviny a kvalitní suroviny vyžadují správné pěstování a zpracování. Protože si jsou výrobci vědomi, že kvalitu surovin nelze nijak obejít a potřebují si jí ohlídat, odebírají suroviny přímo od farmářů nebo malých pěstitelských družstev.

Tak můžou kontrolovat nejen pěstování, ale také prvotní zpracování bobů, které probíhá přímo na farmách - fermentaci a sušení bobů.

A aby byli farmáři motivovaní k dodržování potřebné kvality, je potřeba jim dostatečně zaplatit. Výrobci kvalitní čokolády platí za suroviny tzv. férové ceny, které jsou i několikrát vyšší, než běžné výkupní ceny kakaových bobů a platí je přímo farmářům.

Boby pro zpracování ve velkém jsou vykupovány velkými společnostmi, které s nimi potom obchodují na burze. Zajímá je tedy především nízká cena. Tomu také odpovídá způsob, jakým se pěstují a jak se s nimi po sklizni nakládá. Je velký rozdíl v pečlivé fermentaci, pomalém sušení ve stínu a ručním třídění a pytlování pro přepravu při produkci kvalitních bobů. Nebo v urychlování fermentace i sušení a manipulaci boby bagry a další těžkou technikou a přepravou v kontejnerech při produkci levných bobů.

Kromě kvality surovin, se navíc někteří výrobci, jako třeba Seed and Bean, Chocolate nad Love nebo Original Beans zaměřují pouze na produkci organických čokolád, na co nejšetrnější způsob dopravy a výroby vzhledem k životnímu prostředí a v neposlední řadě také na ochranu životního prostředí a obnovu pralesů v místech, kde se čokoláda pěstuje.

Oceněné čokolády Jordi's

Oceněné čokolády české značky Jordi's

Ústa s čokoládou

Není nad chuť opravdové čokolády

Zdraé potraviny

Nejen toto obsahuje dravý jídelníček

Deštný prales

Deštný prales

Gorila v pralese

Ochranou pralesa chráníme i místní faunu a flóru